top of page

Vilkår & Vinderkurs Tankegang og Tilgang

 

Overbelastningens giftige stress er den moderne drage der hærger vor tidsalder. Den dræber i titusindvis med stressrelaterede følgesygdomme, og knuser i hundredtusindvis af menneskeskæbner med udbrændthed, depression, stofmisbrug og blind aggression. Mord og selvmord. De personlige og samfundsøkonomiske omkostninger er ufattelige.

Men den giftige stress er et symptom og et alarmsignal, vi kan lytte til og blive klogere af. Vi kan regulere vores stressniveau, så hormoner som adrenalin og kortisol bliver de stimulerende og styrkende superkræfter de er skabt til at være.

At benægte eksistensen af den moderne stressdrage, og bagatellisere overbelastningens trussel indebærer blot panisk flugt og ukontrolleret aggression når giften rammer. 

Som vores urmenneskelige stressrespons tilskynder os, så skal vi rigtignok stadig kæmpe og flygte for at overleve, men vi skal gøre det klogt og hensigtsmæssigt.

Verden har ændret sig, og det er ikke længere (kun) stenalderens trusler som aktiverer vores hormonelle alarmberedskab. 

 

Forstyrrelserne er i dag talløse. Vi må forholde os til de gældende vilkår og ændre vores livsstil. Det kræver omstillingsdygtighed, nytænkning og nærvær.

At tabuisere, fornægte og ignorere de biologisk mest grundlæggende og livsvigtige menneskelige reaktioner er en taberkurs der vil før eller siden vil påføre selv de stærkeste mennesker nederlag.

Det bør være populært og sejt at beskæftige sig konstruktivt med eget mentale helbred og sundheden af egen biologiske organisme i forhold til at kunne klare udfordringer, trusler og præstere optimalt. At lade din langsigtede funktionsduelighed, præstationsevne og mentale helbred være op til held og tilfældigheder, er mildest talt uklogt. Det svarer til at give op på forhånd. Vi kan kæmpe og flygte uhensigtsmæssigt og bevidstløst, eller tage kampen op og navigere igennem med klog kamp og klog flugt. Vi hverken kan eller skal undgå stress.

 

Vi har (stadig) brug for de superkræfter og den skærpelse af sanserne som akut og kortvarig stress giver os, og vi vil altid have brug for at være i den flow-zone af toppræsterende nærvær som den helt rette mængde stress stimulerer os med. Det er både livsnødvendigt og ekstremt fordelagtigt at beskæftige sig konstruktivt med stress. Det er den mest fascinerende og afgørende biologiske aktivitet der knytter sig til alle eventyr, udfordringer og betydningsfulde bedrifter. Stresskundskab og stressnavigation bør være den mest populære færdighed, og yndlingsdisciplinen hos det sunde samfunds toneangivende vindere.

 

Hvordan toppræsterer vi uden at brænde ud og brænde sammen? Hvordan gør vi os selv mest egnede til at udrette de største bedrifter og skabe den bedste verden? Vi skal tage kampen op mod stressdragerne, nogle skal dræbes mens andre skal tæmmes og gøres til vores fartøjer, redskaber og våben. Vi skal ikke frygte den menneskelige stressrespons, men vi skal frygte dens dødbringende og ødelæggende virkning som rammer os, hvis vi nægter at forholde os konstruktivt til den. Frygt ikke alarmklokken, men frygt det den advarer imod, og frygt konsekvenserne af at ignorere den.

 

Det er ikke taberagtigt at få stress. Alle har stress dagligt. Den virkelige tabermentalitet og det sikre nederlag består i at benægte sine biologiske eksistensvilkår.Stressnavigationens vinderkurs er ingen garanti for sejr, for stressbæsterne er store og stærke, og de moderne vilkår ofte monstrøse, men det er garanti for at du gør det rette og kæmper klogt efter bedste evne. Og det er en sejr i sig selv. Giftig stress bliver vores undergang, hvis vi ikke tager kampen op og gør sund stress til vores redning.Stressresponsen er som ilden vi kan få lys og varme os ved, men også brænde os på; som den skarpe kniv der er et vidunder redskab, vi også kan skære os på; som vandet vi kan sejle på og drikke af, men også drukne i. Vores stressrespons er ikke noget vi har råd til at være uvidende om eller ignorere. Den er grundlæggende for den menneskelige tilstand. Vi må stressnavigere, og vi må finde vores egen vinderkurs.Der er brug for en gennemgribende ændring i måden vi tænker på stress, et radikalt mentalitetsskred. Der er brug for at tage udfordringen op, og bekæmpe den giftige stressdrage. Der er brug for heroisk stressnavigation på vinderkurs.

 

 

bottom of page